“Zomervacht” vertelt het verhaal van Brian, die tijdens een broeierige zomervakantie de zorg voor zijn zwaar verstandelijk gehandicapte broer Lucien op zich neemt. Het is een ontroerend en eerlijk verhaal over de uitdagingen en ontdekkingen die gepaard gaan met het zorgen voor iemand met een handicap.

De film is geregisseerd door Joren Molter en gebaseerd op de gelijknamige bestseller van auteur Jaap Robben. Wat deze film extra speciaal maakt, is het verhaal achter één van de hoofdrolspelers, Joël in ‘t Veld.

Joël staat ondanks zijn zware handicaps positief in het leven. Hij is een creatieve geest met een passie voor film en muziek. Joël wil aantonen dat mensen met een handicap een waardevolle rol kunnen spelen in onze samenleving. Op jonge leeftijd begon hij lezingen te geven over hoe om te gaan met mensen met een handicap, op diverse onderwijsniveaus, en hij had zelfs een theatervoorstelling in een echt theater.

In 2021 nam Joël deel aan het televisieprogramma We gaan het maken, waarin gezocht werd naar een oplossing voor zijn communicatieproblemen. Dit programma bracht hem in contact met Joren Molter, de regisseur van Zomervacht. Molter benaderde Joël met de vraag of hij interesse had in de rol van Lucien in de film. Joël zag dit als een kans om mensen zoals Lucien een stem te geven in de filmwereld, en hij greep deze mogelijkheid met beide handen aan.

Zomervacht is een film over beperkingen, verschillen en vooroordelen. Maar bovenal is het een film
over liefde, hoop en moed. Over twee jonge broers van wie we allemaal nog een hoop kunnen leren.

Bekijk de (indrukwekkende) trailer.