Ongeveer 6,4% van de Nederlandse bevolking heeft een licht verstandelijke beperking (LVB). Deze mensen ervaren twee keer zo vaak psychische problemen dan anderen. Vaak wonen mensen met een LVB niet in een instelling. Voor hun gezondheidszorg zijn ze dus aangewezen op de huisarts. Huisartsen en praktijkondersteuners spelen een cruciale rol in de psychische zorg voor deze patiënten, maar zorgprofessionals signaleren de LVB vaak niet. Katrien Pouls, arts voor verstandelijk gehandicapten, doet op basis van haar promotieonderzoek aanbevelingen voor verbeteringen.
Het onderzoek van Pouls gaat over de psychische zorg voor mensen met een LVB in de huisartsenpraktijk. Het onderzoek van Pouls laat zien dat patiënten met een LVB niet alleen vaker psychische problemen hebben, maar ook dat deze problemen al op jongere leeftijd voorkomen, met meerdere problemen tegelijkertijd bestaan, en de behoefte aan huisartsenzorg en een ondersteunend netwerk vergroot. Daarbij valt op dat de LVB vaak niet opgemerkt wordt. Huisartsen en praktijkondersteuners GGZ (POH’s-GGZ) ervaren problemen bij het geven en coördineren van passende zorg en ondersteuning.
Gezamenlijke inspanningen
Pouls deed op basis van haar onderzoek aanbevelingen voor verbetering van de huisartsenzorg aan deze groep. Deze hebben te maken met vroegtijdige herkenning en erkenning van een LVB, continuïteit van zorg, betrokkenheid van het netwerk van de patiënt, integratie van kennis en ervaring, en domein-overstijgende samenwerking in de zorg. Het vereist gezamenlijke inspanningen van huisartsen, zorgprofessionals, beleidsmakers en onderzoekers om deze in de praktijk te brengen. Op 9 oktober om 14:30 uur verdedigt Pouls haar proefschrift.
Meer informatie
- Uitgebreider bericht op de website van ’s Heeren Loo
- Bekijk het proefschrift online
- De promotie is op 9 oktober om 14.30 in de aula van de Radboud Universiteit. De verdediging is ook online te volgen.