Senior Onderzoeker, Academische Werkplaats Verstandelijke Beperking & Geestelijke Gezondheid / Arts Verstandelijk Gehandicapten (AVG), Centrum Verstandelijke Beperking en Psychiatrie

Wil jij als senior onderzoeker werken aan onderzoek gericht op het verbeteren van de geestelijke gezondheidszorg van mensen met een verstandelijke beperking? En wil je dit combineren met klinische werkzaamheden als Arts Verstandelijk Gehandicapten? Dan zijn we op zoek naar jou!

Dit ga je doen

Je gaat binnen de Academische Werkplaats Verstandelijke Beperking & Geestelijke Gezondheid aan de slag als senior onderzoeker voor 18 tot 22 uur. Daarnaast zijn je werkzaamheden als onderzoeker te combineren met klinische werkzaamheden bij het Centrum Verstandelijke Beperking en Psychiatrie tot 32 tot 36 uur.

Wat ga je doen als onderzoeker?
Samen met inspirerende en betrokken collega-onderzoekers uit verschillende disciplines werk je in het programmateam aan onderzoek gericht op het verbeteren van de geestelijke gezondheidszorg van mensen met een verstandelijke beperking. Dit doe je door het:

 • initiëren en uitvoeren van wetenschappelijk onderzoek;
 • betrekken van zorgprofessionals, cliënten en vertegenwoordigers in het vormgeven van onderzoek;
 • werven van onderzoeksgelden en fondsen bij (inter)nationale en regionale subsidieverstrekkers;
 • begeleiden van junior onderzoekers bij (promotie)onderzoek;
 • verspreiden van kennis door publicaties in passende (inter)nationale tijdschriften;
 • scholing van professionals en publicaties voor cliënten en vertegenwoordigers;
 • bijdragen aan het duurzaam borgen van de vergaarde expertise en kennis;
 • meebouwen aan de verdere ontwikkeling van de Academische Werkplaats.

Wat ga je doen als arts verstandelijk gehandicapten?
Je voert samen met collega’s behandeltrajecten uit voor klinische en/of poliklinische cliënten. Daarnaast speel je een belangrijke rol in het doorontwikkelen van de kwaliteit van zorg als het gaat om de behandeling van de doelgroep. Jouw werkzaamheden bestaan onder andere uit het:

 • stellen van (somatische) diagnoses, geven van specialistische adviezen, medicamenteuze behandeling en consultatie;
 • begeleiding en coaching, samen met het gehele multidisciplinaire team, van begeleiders en behandelaren in de kliniek ten aanzien van het therapeutisch behandelklimaat;
 • deelnemen aan de crisisdienst.

Hier herken jij jezelf in

Jij bent een gepromoveerde Arts Verstandelijk Gehandicapten met praktijk- en onderzoekservaring, bij voorkeur bij cliënten met een verstandelijke beperking in combinatie met psychische problematiek. Daarnaast ben je een ervaren senior onderzoeker met inhoudelijke kennis van en expertise op het gebied van de inhoud van het onderzoeksprogramma van de Academische Werkplaats of je hebt de bereidheid om deze te verwerven. Jij ziet samenwerking met de cliënt en diens systeem en je collega’s als een voorwaarde voor het behalen van resultaten.

Kandidaten die niet (geheel) aan de voorwaarden voldoen, maar wel belangstelling hebben voor werk als AVG in de geestelijke gezondheidszorg en dit eventueel willen combineren met (promotie) onderzoek worden ook van harte uitgenodigd te reageren.

Over het Centrum Verstandelijke Beperking en Psychiatrie

Naast een verstandelijke beperking kan iemand daarnaast psychische problematiek ondervinden. Bijvoorbeeld angststoornissen, autisme of andere specifieke problemen. Mensen met een combinatie van een verstandelijke beperking en psychische problematiek kunnen bij het Centrum Verstandelijke Beperking en Psychiatrie (CVBP) terecht.

In sommige gevallen zijn de problemen van mensen met een verstandelijke beperking zo complex, dat klinische opname noodzakelijk is. Ook heeft de kliniek van het CVBP een samenwerking met het zorgkantoor waarin hulp geboden kan worden aan patiënten met een WLZ indicatie die in ernstige crisis verkeren en daardoor niet op hun eigen woonplek kunnen blijven.

Het Centrum Verstandelijke Beperking en Psychiatrie is een initiatief van vijf zorginstellingen, namelijk GGZ Drenthe, Vanboeijen, De Trans, de Baalderborg Groep en Cosis. Door de kennis van verschillende partijen te bundelen en samen te werken vanuit verschillende invalshoeken kunnen we naadloos inspelen op de behoefte van de cliënt.

Over de Academische Werkplaats

Bij mensen met een verstandelijke beperking komen psychische aandoeningen vaak voor. De laatste jaren is duidelijk geworden dat er een tekort aan kennis is om deze groep mensen met vaak complexe problematiek doeltreffende geestelijke gezondheidszorg te kunnen bieden. Dat is de reden dat een aantal praktijkinstellingen en wetenschappelijk onderzoekers een samenwerking rond dit onderwerp zijn aangegaan. Het Centrum Verstandelijke Beperking en Psychiatrie werkt samen in de Academische Werkplaats Verstandelijke Beperking & Geestelijke Gezondheid (VBGG). Hier staat het ontwikkelen en verspreiden van kennis om diagnostiek, behandeling en begeleiding van mensen met een verstandelijke beperking met complexe problematiek te verbeteren centraal. Naastbetrokkenen en mensen met een verstandelijke beperking worden betrokken bij de werkplaats en hun perspectief is daarmee een belangrijk uitgangspunt bij de ontwikkeling van kennis rondom problemen met de geestelijke gezondheid en het aandragen van vragen bij diagnostiek en behandeling.

Wij zien jou

Wij bieden je een aantrekkelijke functie in een organisatie die voortdurend in ontwikkeling is. Werken bij GGZ Drenthe betekent dat je kunt profiteren van uitgebreide scholingsmogelijkheden, onderzoek kunt doen en vakgenoten kunt ontmoeten. Daarnaast bieden we je de volgende arbeidsvoorwaarden:

 • Salariëring volgens cao GGZ, FWG 70 (met een max. bruto maandsalaris van 6702,- euro op basis van een fulltime werkweek van 36 uur);
 • Een aanstelling van 32-36 uur per week, voor de duur van in eerste instantie een jaar, met na een jaar uitzicht op een vaste aanstelling. De aanstelling is deels bij GGZ Drenthe en deels bij het UMCG;
 • Scholings- en ontwikkelmogelijkheden, een goed pensioen bij pensioenfonds PZFW en de mogelijkheid om via Fisc Free met belastingvoordeel verschillende producten en diensten aan te schaffen, zoals een fiets, een sportschoolabonnement of een mobiele telefoon.

Startdatum van de functie is in overleg, maar bij voorkeur zo snel mogelijk

Enthousiast?

Mogen we jou verwelkomen als nieuwe collega? Reageer dan vóór 19 december 2021 via de sollicitatieknop bij deze vacature. Wij ontvangen graag je cv en motivatiebrief.

Voor extra informatie over deze vacature kun je terecht bij dr. Erik Mulder, kinder- en jeugdpsychiater / directeur zorg, via: 06 – 12 83 41 62 (erik.mulder@ggzdrenthe.nl), of met prof dr. Marjolein Berger, hoofd onderzoek, afdeling huisartsgeneeskunde en ouderengeneeskunde, via 050 – 361 66 91 (m.y.berger@umcg.nl).

Sollicitatieprocedure

De gesprekken vinden plaats op 13 januari 2022. Houd hier alvast rekening mee. Extra informatie over de sollicitatieprocedure van GGZ Drenthe vind je op https://ggzdrenthe.nl/sollicitatieprocedure.

De vacature is gelijktijdig in- en extern opengesteld. Dit betekent dat bij gelijke geschiktheid de interne kandidaat voorrang heeft op de externe kandidaat.

Acquisitie naar aanleiding van deze vacature is niet gewenst.

Ga naar de vacature op de website.