Als vervolg op het Convenant MGZ is een handreiking Samenwerking MGZ ontwikkeld voor de regio’s. De handreiking biedt houvast om regionaal met het convenant aan de slag te gaan. Er staan heldere processtappen in en wat er moet gebeuren en wie verantwoordelijk is. Ook biedt het handvatten voor regionale initiatieven en een escalatieroute als het niet lukt om tot regionale afspraken te komen. De handreiking is een waardevolle aanvulling op het convenant, dat landelijke afspraken bevat om de toegang en bereikbaarheid van MGZ voor mensen met een Wlz-indicatie te verbeteren.
Basis voor samenwerking
De afspraken in het convenant vormen de basis voor concrete samenwerkingen tussen zorgaanbieders en professionals in de regio. Bij eventuele problemen kunnen zij terecht bij de regionale overlegstructuur, die onder verantwoordelijkheid van het zorgkantoor en de zorgverzekeraar wordt georganiseerd. Regio’s hebben de vrijheid om oplossingen te ontwikkelen of bestaande werkwijzen aan te passen die het beste bij hun situatie passen.
Evalueren en verbeteren
ActiZ, InEen, LHV, NVAVG, Verenso, VGN en ZN blijven ook in het komende jaar op landelijk niveau in gesprek om de voortgang te evalueren en verbeteringen te bespreken. Hierbij zal, als daar signalen voor zijn, ook aandacht zijn voor randvoorwaarden in het stelsel. Denk bijvoorbeeld aan zaken als bekostiging en (digitale) gegevensuitwisseling. Zo nodig worden stelselpartijen hierop aangesproken. Daarnaast zetten landelijke partijen zich in om het regionaal overleg over MGZ te verbinden met bestaande programma’s en samenwerkingsstructuren.
Hou ons op de hoogte
Het bureau van de NVAVG stelt het erg op prijs als je ons op de hoogte houdt als samenwerking in de regio vastloopt of niet van de grond komt of als de escalatieroute gevolgd wordt.