Podcast over richtlijnen
23 juli 2024
In de derde aflevering van de Verenso-podcast gaat host Hanneke van der Zandt, lid van Verenso en aios ouderengeneeskunde, in gesprek met Daisy Jansen, hoogleraar en specialist ouderengeneeskunde, Willemijn Hensbroek, arts VG, en Mariska Tuut, richtlijn methodoloog, over het ontwikkelen van richtlijnen. Bijvoorbeeld binnen RAILZ.
De podcastgasten hebben ruime ervaring met het ontwikkelen van richtlijnen, vanuit verschillende rollen. Ze nemen je mee door de verschillende stadia en vertellen waarom het leuk en verrijkend is om zelf ook een bijdrage te leveren aan richtlijnontwikkeling.
Je beluistert de Verenso-podcast op Medicast of via Spotify.
Deze derde podcasts is gemaakt in het kader van RAILZ, Richtlijnen voor Artsen In de Langdurige Zorg, een programma van Verenso en de NVAVG, dat is gefinancierd door het ministerie van VWS.
RAILZ gaat werken met een nieuw digitaal platform voor richtlijnontwikkeling
28 mei 2024
In het programma Richtlijnen voor Artsen In de Langdurige Zorg (RAILZ) werken de NVAVG en Verenso samen aan monodisciplinaire richtlijnen en handreikingen voor specialisten ouderengeneeskunde en artsen VG. De ontwikkeling van een richtlijn is een proces waarbij veel partijen betrokken zijn. Denk aan beroepsuitoefenaars, cliënten/patiënten of hun vertegenwoordigers en experts op het gebied van ethiek of gezondheidsrecht.
Om de samenwerking bij het opstellen van richtlijnen en handreikingen mogelijk te maken, gaan we binnen RAILZ gebruikmaken van een nieuwe digitale werkomgeving. Op dit besloten platform kunnen deelnemers aan richtlijnwerkgroepen en -klankbordgroepen conceptteksten lezen en becommentariëren. Zo wordt het samen schrijven aan richtlijnen en handreikingen en het verwerken van commentaar en wijzigingen gemakkelijker.
Met de nieuwe werkomgeving krijgen ook de richtlijnendatabases van beide verenigingen een ‘facelift’. Nadat een nieuwe richtlijn of handreiking geautoriseerd is, wordt deze vanuit de werkomgeving gepubliceerd in de vernieuwde richtlijnendatabase. De richtlijnen zullen via alle gangbare mobiele apparaten digitaal goed te gebruiken zijn. En natuurlijk blijven de huidige richtlijnen en handreikingen, zowel van de eigen als van andere beroepsverenigingen, ook beschikbaar.
Het nieuwe richtlijnenplatform met werkomgeving en publicatieomgeving wordt dit jaar ontwikkeld en in gebruik genomen. Een mooie vernieuwing die door het programma RAILZ mogelijk wordt!
Update in de Wet zorg en dwang: de handreiking wordt herzien
14 mei 2024
De Wet zorg en dwang (Wzd) is volop in beweging. Begin dit jaar zijn bestuurlijke afspraken gemaakt over de uitvoering van de Wzd. Alle instellingen voor ouderenzorg en gehandicaptenzorg in Nederland kunnen vanaf 1 januari 2024 volgens de nieuwe afspraken werken. We bevinden ons in de unieke (overgangs)situatie, waarbij in afwachting van de aangekondigde wetswijziging de IGJ bij het toezicht en de handhaving uitgaat van deze afspraken, in geval de zorginstelling kenbaar heeft gemaakt deze te volgen.
Het programma Richtlijnen voor artsen in de langdurige zorg (RAILZ) geeft Verenso en de NVAVG de mogelijkheid om de handreiking ‘Wet zorg en dwang voor specialisten ouderengeneeskunde & artsen verstandelijk gehandicapten in intramurale setting’ (hierna: handreiking Wzd) te herzien.
Wat houdt de herziening in?
De herziening vindt plaats in twee fasen:
- Fase 1
De inhoud van de huidige handreiking Wzd wordt aangevuld aan de hand van de bestuurlijke afspraken. Doel: in de zomer ligt er een aangepaste handreiking Wzd. Daarnaast zullen we in deze fase een vragenlijst uitzetten om input en feedback op de huidige handreiking Wzd te verzamelen. Deze input wordt meegenomen in de tweede fase. - Fase 2
De daadwerkelijk wetswijziging is uitgangspunt voor de definitieve update van de handreiking, zodat de handreiking inhoudelijk aansluit bij de nieuwe wetgeving. De planning van deze herziening hangt af van de voortgang van het wetswijzigingsproces en de politieke ontwikkelingen. Bij deze herziening worden ook andere knelpunten en/of wensen meegenomen die naar voren zijn gekomen uit de achterbanraadpleging.
Eén van de wensen die momenteel al op het lijstje staat, is om aandacht te besteden aan het proces van het opstellen van een medische verklaring bij een verzoek tot (verlenging van) een rechterlijke machtiging of inbewaringstelling.
Vilans stappenplan Wet zorg en dwang aangepast
Naar aanleiding van de bestuurlijke afspraken heeft Vilans onlangs het stappenplan Wet zorg en dwang aangepast. Je kan het nieuwe stappenplan bekijken via hun website.
Meer informatie
Heb je vragen naar aanleiding van dit bericht? Neem contact op met de procesbegeleiders van het herzieningstraject: Annemarie Vast (Verenso, avast@verenso.nl) of Floren Kaart (NVAVG, floren.kaart@nvavg.nl).
RAILZ: samen op weg naar kwaliteitsverbetering in de langdurige zorg
5 maart 2024
Het jaar 2023 markeerde het begin van een veelbelovend initiatief voor de langdurige zorg: het programma Richtlijnen voor Artsen In de Langdurige Zorg (RAILZ). In dit programma, gefinancierd door het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) werken Verenso en de NVAVG aan kwaliteitsverbetering in de langdurige zorg. Hoe we dit doen? Door te werken aan de ontwikkeling en implementatie van een tiental monodisciplinaire richtlijnen en handreikingen voor artsen VG en/of specialisten ouderengeneeskunde.
Op deze pagina blikken we in het kort terug op 2023 en nemen we je mee in wat nog op de agenda staat voor 2024. Met onze doelen scherp voor ogen, belooft 2024 een jaar van actie te worden. Wil je op de hoogte blijven van onze vorderingen? Houd dan de website en nieuwsbrief in de gaten.