Je hebt je geneeskundeopleiding afgerond of werkt al een tijdje als arts. Je bent op zoek naar wat je hierna wilt gaan doen.
Spreekt het je aan om je bezig te houden met complexe casuïstiek?
Vind je communicatiedrempels en zeldzame syndromen interessant?
Wil je je patiënten langer kunnen volgen?
Dan is de opleiding tot arts VG wellicht iets voor jou.
Artsen VG zijn specialisten voor unieke mensen
Dat vraagt om een unieke aanpak en unieke zorg. Het vraagt om flexibiliteit en aanpassingsvermogen, je moet goed kunnen samenwerken en het leuk vinden om creatief te denken. Als arts VG leg je de puzzel van symptomen, signalen en observaties. Je past je telkens aan. Aan cliënt, niveau, aandoening, vraag, situatie en familie.
Meer weten over wat de arts VG doet?
Kijk dan op de pagina over de arts VG. Meer informatie over het vakgebied en de opleiding lees je ook in de basisfolder van de opleiding.
De opleiding tot arts VG
Lijkt het je wat? Volg dan de opleiding tot arts VG. Een specialisatie die bestaat uit een deel praktijk en een deel onderwijs. Als aios VG werk je vier dagen in de zorgpraktijk en volgt je één dag cursorisch onderwijs op het opleidingsinstituut van het Erasmus MC. In 2023 kan je de opleiding ook in Zwolle volgen (onder voorbehoud van genoeg aanmeldingen zijn).
Voor het onderwijs kom je twee keer per maand fysiek naar locatie, de rest volg je online. De opleiding heeft een divers lesprogramma, dat bestaat uit verschillende onderwijskundige methodes zoals groepsonderwijs, leergesprekken, videoanalyses, interactief onderwijs, supervisie, intervisie, literatuurstudie en het geven van presentaties. Verder zijn praktijk en theorie geïntegreerd en worden je sociale en communicatieve vaardigheden getraind.
Wie kiest voor een loopbaan als arts VG, kiest dus voor een breed en tegelijk specialistisch vak, waar je zelf nog veel aan kunt bijdragen. Als ervaren arts, zij-instromer of als pas afgestudeerd arts!
Meer weten over de opleiding? Lees dan het jaarverslag.
Hoe ontdek je als coassistent of dit specialisme bij je past?
Roel Schambergen van Dichterbij maakte tijdens zijn coschap in de gehandicaptenzorg iets mee dat zijn loopbaan zou veranderen.
Roel: ‘Al na één rondje over het terrein van de instelling wist ik: dit is het. Hier rijden volwassen mannen rond op een skelter, en een vrouw in de gang riep dat ze wél epilepsie had. Het was zó fascinerend! Wat me het meest raakte? De puurheid. Je hoeft hier geen masker op te zetten. Sterker nog, je kán het niet eens. De mensen met wie je werkt, zijn zó echt. Ze houden je niet voor de gek, en jij hen ook niet. ‘Wat zit je haar gek’, zeggen ze soms gewoon. Hoe vaak zou een specialist in het ziekenhuis dat te horen krijgen?’
Het hele verhaal van Roel lees je op de website van de opleiding tot arts VG.
Ben jij bezig met het kiezen van je specialisme? Misschien is werken als arts VG wel iets voor jou! Meld je aan voor een coschap of kies voor een meeloopdag met een arts VG.