RGS gaat digitaal: opleiding, (her)registratie en erkenning online regelen

Minder papierwerk, een snellere afhandeling van aanvragen en inzicht in de procedure. Dat voordeel gaat de Registratiecommissie Geneeskundig Specialisten (RGS) artsen bieden via het digitale systeem MijnRGS. Op 7 juli aanstaande is de aftrap: als eerste gaan dan aios en opleiders hun opleidingszaken volledig digitaal regelen.  

De overgang naar een volledig digitaal systeem voor (her)registratie, opleiding en erkenning verloopt in fases. Als eerste zijn aios en opleiders aan de beurt. Vanaf 7 juli ontvangen zij aanvragen en voortgangsberichten alleen nog per e-mail en niet meer per brief. Alle zaken, zoals inschrijvingen van aios in het opleidingsregister en goedkeuring van het opleidingsschema verlopen vanaf dan alleen nog digitaal. In een volgende fase volgt het proces rond erkenningen en (her)registratie van specialisten en profielartsen. Artsen krijgen een persoonlijke brief wanneer de digitaliseringsslag voor hen van start gaat.  

Wat is het?

MijnRGS is een persoonlijke digitale omgeving waarin aios, specialisten, profielartsen, opleiders en opleidingsinstellingen op elk moment van de dag al hun zaken met de RGS online regelen. Inloggen gebeurt met DigiD. Dat maakt het systeem veilig en betrouwbaar. Deze online manier van werken scheelt artsen en aios tijd en zoekwerk en geeft de RGS een basis om efficiënt te werken.

Eerste positieve ervaringen

Enkele aios en specialisten hebben het nieuwe systeem al getest. De eerste ervaringen zijn positief. Dr. Brackel, kinderarts: ‘Het nieuwe systeem is echt een nuttige service. Je kunt snel en efficiënt gegevens vastleggen, aanvullen, corrigeren en uitwisselen.’ Aios Interne Geneeskunde Auke Huijben vertelt enthousiast: ‘Het geeft een goed digitaal overzicht van je opleiding, waar je snel gegevens kan corrigeren of veranderingen kan aanbrengen en/of aanvragen. Het gaat zeker een stuk sneller en efficiënter dan het papierwerk. ‘ Jeroen Hennevelt, projectleider MijnRGS, voegt eraan toe: ‘Een systeem als MijnRGS is niet meer weg te denken uit deze tijd. We zijn erg blij dat we dit nu aan specialisten en aios kunnen aanbieden!’

Informatie

Alle opleiders en aios kregen in de week van 16 juni een brief met informatie over MijnRGS. Online is informatie te vinden op www.knmg.nl/mijnrgs.